L-Arjinin: Faydaları, Dozaj Bilgisi, Yan Etkileri ve Daha Fazlası

L-Arjinin: Faydaları, Dozaj Bilgisi, Yan Etkileri ve Daha Fazlası

L-Arjinin Nedir?

L-arjinin bir amino asit türüdür. Amino asitler, proteinlerin yapı taşlarıdır ve esansiyel veya esansiyel olmayan amino asitler olarak sınıflandırılır. Vücut, esansiyel olmayan amino asitleri üretir ancak esansiyel amino asitleri üretemez. Esansiyel amino asitler diyet yoluyla elde edilir.

L-arjinin yarı esansiyel veya şartlı esansiyel olarak sınıflandırılır. Hamilelik, bebeklik, kritik hastalık ve travma gibi belirli durumlarda gerekli olabilmektedir.

Kan akışının düzenlenmesi, mitokondriyal fonksiyon ve hücresel iletişim gibi bir dizi bedensel fonksiyon için gerekli olan ve bir sinyal molekülü olan nitrik oksit üretimi için gereklidir.

Ayrıca glutamat, prolin ve kreatin gibi diğer amino asitlerin öncüsü olarak görev alır. Bağışıklık sisteminizin sağlığı ve işlevi için de gereklidir. Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan beyaz kan hücreleri olan T hücreleri, arjinin üretmek için kullanılır. L-arjinin vücudunuzda pek çok önemli rol oynadığından, bu amino asidin eksikliği hücre ve organ fonksiyonlarını bozarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

L-arjinin çeşitli şekillerde tüketilebilir. Diyetinizde protein alımıyla elde edilebilir veya vücut proteinlerinin parçalanması yoluyla amino asit sitrülinden sentezlenebilir. Et, kümes hayvanları, süt ürünleri, kabuklu yemişler, soya ürünleri ve balık gibi protein açısından zengin gıdalarda yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Raporlara göre, gıdalardan günlük ortalama L-arjinin alımı 4-6 gramdır. Yapılan araştırmalara göre, tipik bir Batı diyeti vücutta bulunan toplam arjinininin %25-30'unu sağlamaktadır.

L-arjinin ayrıca takviye yoluyla da elde edilebilir. L-arjinin takviyeleri; yaygın olarak toz, sıvı, kapsül ve tablet formunda bulunur. Marketlerde, supplement mağazalarında ve online mağazalarda bulunabilir.

Bu makalede; L-arjinin takviyelerinin avantajları ve uygulamalarından bahsedilmektedir.

 

Faydaları ve Kullanımı

L-arjinin takviyeleri, sporcular ve yüksek tansiyon gibi tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler de dahil olmak üzere çok çeşitli insanlar tarafından çeşitli nedenlerle kullanılmaktadır. Ayrıca klinik ortamda kritik derecede hasta olan veya yaraları olan insanlarda tedaviye yardımcı olarak da kullanılır. Takviye olarak alındığında, L-arjininin bir takım potansiyel faydaları olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

 

Atletik Performans Gelişimi

L-arjinin takviyeleri, vücuttaki nitrik oksit miktarını artırarak kan akışını ve kaslara oksijen taşınımını geliştirerek egzersiz performansını iyileştirebilir.

2017 yılında 56 erkek futbolcu üzerinde yapılan randomize bir deney, 45 gün boyunca günde 2 gram L-arjinin alımının bir plasebo grubuna kıyasla spor performansını önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir.

9 erkek üzerinde yapılan bir başka çalışmada, yoğun egzersizden 1 saat önce 6 gram L-arjinin içeren bir içecek içenlerin, kandaki nitrik oksit düzeylerinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ve içmeyenlere göre daha uzun süre egzersiz yapabildiklerini göstermiştir.

 

Kan Basıncının Düzenlemesi

L-arjinin takviyelerinin alınması hem sistolik hem de diyastolik kan basıncı ölçümlerinizi düşürmeye yardımcı olabilir. L-arjinin, kan damarı hücrelerinin gevşemesi ve kan basıncının düzenlenmesi için gerekli olan nitrik oksit üretimi için gereklidir.

2016 yılında yapılan yedi çalışmanın bir incelemesinde, oral ve intravenöz (IV) uygulama yoluyla L-arjinin takviyesinin, yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde sistolik ve diyastolik kan basıncını sırasıyla 5,4 mm/Hg ve 3,1 mm/Hg'ye kadar önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

 

Kritik Hastalıkların Yönetimi

Vücudunuz enfeksiyon veya travma gibi durumlar nedeniyle tehlikeye girdiğinde, fizyolojik talepler nedeniyle arjinin ihtiyaçlarınız önemli ölçüde artar. Bu koşullar altında vücudunuz, dış kaynaklardan karşılanması gereken arjinin ihtiyacınızı karşılayamaz.

Kritik hastalıklar sırasında veya ameliyattan sonra arjinin eksikliği, bozulmuş bağışıklık fonksiyonu ve kan akışı dahil olmak üzere ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Arjinin takviyeleri, bu potansiyel komplikasyonlardan kaçınmak için ve çeşitli durumlarda tedaviye destek amacıyla klinik ortamlarda sıklıkla kullanılır. Örneğin oral veya intravenöz arjinin, bebeklerde nekrotizan enterokolit, sepsis, yanıklar, kronik hastalıklar ve yaralar gibi ciddi enfeksiyonların yanı sıra ameliyat öncesi ve sonrasında ve travma hastalarında tedaviye yardımcı olarak sıklıkla kullanılır.

 

Kan Şekeri Düzenlemesi

Araştırmalara göre L-arjinin, glikoz metabolizmasını ve insülin duyarlılığını geliştirerek şeker hastalarına yardımcı olabilir.

Nitrik oksit sentezi için L-arjinin gereklidir. Nitrik oksit, hücresel işlevler ve vücudunuzun kan şekerini enerji için kullanıldığı hücrelere taşıyan bir hormon olan insülinin çalışması için gereklidir. Sonuç olarak, artan nitrik oksit varlığı insülin salgılayan hücrelerin işlevini iyileştirmeye ve vücudunuzun kan şekerini daha verimli kullanmasına yardımcı olabilir.

L-arjinin takviyeleri ile uzun süreli tedavinin, risk altındaki popülasyonlarda diyabeti önlemeye yardımcı olabileceği bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Bozulmuş kan şekeri regülasyonu olan 144 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, 18 ay boyunca günde 6,4 gram L-arjinin almanın, bir plasebo grubuna kıyasla 90 aylık bir süre içinde diyabet geliştirme şansını azaltmaya yardımcı olduğu keşfedilmiştir.

 

Diğer Potansiyel Faydalar

Yukarıda belirtilen potansiyel faydalara ek olarak, bazı araştırmalar L-arjinin takviyelerinin aşağıdaki şekillerde kullanıldığında faydalı olabileceğini düşündürmektedir.

  • Erektil disfonksiyon: 2019'da yayınlanan on çalışmada günde 1.5-5 gram arasında değişen dozlarda arjinin takviyesi almanın, plaseboya veya tedavi uygulanmamasına kıyasla erektil disfonksiyonu önemli ölçüde iyileştirmeye yardımcığı olduğu keşfedilmiştir.
  • Kan akışını iyileştirmeye yardımcı olmak: Bazı kanıtlara göre, L-arjinin takviyeleri belirli popülasyonlarda kan damarı işlevini ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
  • Preeklampsi ve önlenmesine yardımcı olmak: Hamilelik sırasında L-arjinin ile takviyenin, yüksek tansiyon ve idrarda protein ile karakterize tehlikeli bir durum olan preeklampsinin önlenmesine ve tedavisine yardımcı olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

Bu kapsamlı bir liste değildir ve L-arjinin, obezite, kalp hastalığı, kanser, polikistik over sendromu (PCOS), kısırlık ve anksiyete dahil olmak üzere çeşitli koşullarda tek başına veya diğer takviyelerle kombinasyonu halinde potansiyel faydaları açısından incelenmiştir.

Yukarıda bahsedilen potansiyel faydalara ve kullanımlara ek olarak, birçok insan, soğuk algınlığı riskini azaltmaya yardımcı olmak ve kilo kaybını hızlandırmak gibi çeşitli nedenlerle L-arjinin takviyeleri almaktadır.

 

Yan Etkiler ve Önlemler

Genel olarak, araştırmalar L-arjininin güvenli olduğunu ve bir yıl veya daha uzun süre günlük takviye olarak alındığında bile iyi tolere edildiğini göstermiştir. Fakat, günde 9 gram veya daha yüksek dozlarda alındığında şişkinlik, karın ağrısı, mide bulantısı ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir.

Bununla birlikte, 142 yetişkin üzerinde yapılan 90 günlük bir çalışmada, günlük 30 grama kadar olan bir doz iyi tolere edilmiş ve herhangi bir yan etki ile ilişkilendirilmemiştir; bu da kısa vadede çok yüksek dozlarda bile L-arjininin güvenli olduğunu göstermektedir.

Yüksek güvenlik profillerine rağmen, belirli popülasyonlar arjinin takviyelerinden kaçınmalıdır. Astım, karaciğer sirozu, böbrek hastalığı, düşük tansiyon veya guanidinoasetat metiltransferaz eksikliği - arjinin metabolizmasını etkileyen kalıtsal bir hastalık - olanlar, olası yan etki riski nedeniyle L-arjininden kaçınmalıdır.

 

Dozaj ve Kullanım

L-arjinin dozu, tedavi edilen duruma bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

Örneğin, L-arjininin kan basıncı üzerindeki etkileri üzerine yapılan çalışmalarda, 2-24 hafta boyunca günde 6-30 gram arasında değişen dozlar kullanılmıştır.

Araştırmaya göre, erektil disfonksiyondan muzdarip olanlar günde 1.5-5 gram L-arjinin almaktan fayda görebilirler.

Preeklampsi için kullanıldığında, doz tipik olarak 12 haftaya kadar veya bir doktor gözetiminde doğuma kadar günde 3-4 gram arasında değişir. Klinik bir ortamda, yüksek tansiyonu olan hamile kadınlara damardan L-arjinin verilebilir.

Araştırma ve klinik ortamlarda sıklıkla daha yüksek dozlar kullanılmasına rağmen, bulantı, ishal ve şişkinlik gibi potansiyel gastrointestinal yan etkilerden kaçınmak için günlük L-arjinin dozunun günde 9 gramın altında tutulması önerilir.

L-arjinin, diğer amino asitler gibi, maksimum emilim için öğünler arasında alınmalıdır.

 

Doz Aşımı

Daha önce belirtildiği gibi arjinin, yüksek dozlarda bile genellikle güvenli olarak kabul edilir.

Ancak çok fazla arjinin almak özellikle çocuklar için tehlikeli olabilir. Bu durum makalenin ilerleyen kısımlarında daha ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.

 

Etkileşimler

L-arjinin aşağıdaki ilaçlarla etkileşime girebilir:

  • Kan basıncını düşüren ilaçlar: enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), amlodipin (Norvasc), furosemid (Lasix), vb.
  • Erektil disfonksiyon ilaçları: sildenafil sitrat (Viagra), tadalafil (Cialis), vb.
  • Kan inceltici ilaçlar: klopidogrel (Plavix), enoksaparin (Lovenox), heparin, varfarin (Coumadin), vb.
  • Antidiyabetik ilaçlar: insülin, pioglitazon (Actos), glipizid (Glucotrol), vb.
  • Kan akışını artıran ilaçlar: nitrogliserin (Nitro-Dur, Nitro-Bid, Nitrostat), izosorbid (Sorbitrate, Imdur, Isordil), vb.
  • Diüretik ilaçlar: amilorid (Midamor) ve triamteren (Dyrenium), spironolakton (Aldactone), vb.

Ayrıca, L-arjinin, aşağıdakiler gibi belirli takviyeler ve maddelerle etkileşime girebilir:

  • Kan basıncını düşürücü etkileri olan otlar ve takviyeler: koenzim Q10, kedi pençesi, balık yağı, Lycium, ısırgan otu, teanin vb.
  • Kan şekerini azaltabilecek otlar ve takviyeler: çemen otu, Panax ginsengi, Sibirya ginsengi, guar zamkı vb.
  • Kanı incelten otlar ve takviyeler: karanfil, melekotu, sarımsak, ginkgo biloba, Panax ginseng, zerdeçal vb.
  • Ksilitol: Bu şeker alkolü ile etkileşimi kan şekerinin düşmesine neden olabilir.

 

Depolama ve Taşıma

L-arjinin takviyeleri serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Takviye, ısı ve nemden uzak tutulmalıdır.

 

Hamilelik ve Emzirme

Preeklampsi gibi belirli koşullar altında, hamilelikte L-arjinin kullanılabilir. Hamilelik sırasında, L-arjinin takviyesi preeklampsi veya preeklampsi ve intrauterin büyüme kısıtlaması (IUGR) riski gibi belirli bir nedenle doktorlar tarafından reçete edilir ve izlenir.

L-arjinin takviyelerinin kadınlarda hamilelik sonuçlarını ve ayrıca fetüs ve anne sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bunun nedeni, fetal gelişim ve plasental büyüme nedeniyle vücudun L-arjinin ihtiyacının hamilelik sırasında artmasıdır. Bu artan ihtiyaç, özellikle protein açısından zengin gıdalara sınırlı erişimi olan kadınlarda diyetle karşılanmayabilir.

Ayrıca, hamilelik sırasında artan arjinin talebi diyet yoluyla karşılanabilirken, bazı durumlarda protein veya bireysel amino asit takviyeleri gerekebilir. Kısıtlayıcı diyetler uygulayan veya hamilelik sırasında şiddetli mide bulantısı ve kusma yaşayan kadınlar, diyet alımı yoluyla vücudun arjinin talebini karşılayamayabilir.

Hamilelik sırasında alınan takviyeler ise her zaman bir sağlık kuruluşu tarafından onaylanmalı ve izlenmelidir. Hamileyseniz ve L-arjinin takviyesi almak istiyorsanız, sağlık uzmanınıza danışın.

Emziren kadınlarda L-arjinin takviyeleri araştırılmamıştır. Sonuç olarak, emzirme döneminde L-arjinin takviyeleri almanın güvenli ve özel ihtiyaçlarınız için gerekli olup olmadığı konusunda doktorunuza danışmanız önemlidir.

 

Belirli Popülasyonlarda Kullanım

L-arjininin, hamile kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere çeşitli popülasyonlarda güvenli olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte bazı insanlar, karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları olanlar da dahil olmak üzere L-arjininden kaçınmalıdır.

Uygun dozlarda reçete edildiğinde, L-arjinin takviyeleri bazen klinik ortamda çocuklarda kullanılır ve güvenli kabul edilir. Ancak çocuklarda arjinin takviyesi her zaman bir sağlık kuruluşu gözetiminde olmalıdır. Tıbbi olarak gerekli olmadıkça ve bir sağlık kuruluşu tarafından önerilmedikçe, çocuğunuza L-arjinin vermeniz önerilmez. Bu tavsiyeye uyulması çok önemlidir çünkü bir çocuğa aşırı miktarda L-arjinin vermek yan etkilere neden olabilir.

 

Alternatifler

L-arjinin, tüketildikten sonra sistemik dolaşıma girmeden önce bağırsaklarınız ve karaciğeriniz tarafından hızla metabolize edilir. Sonuç olarak, bazı insanlar L-arjininin öncüsü olan L-sitrülinin arjinin seviyelerini artırmak için daha iyi bir seçim olduğuna inanırlar.

Takviye olarak alındığında L-sitrülin, L-arjinin yerine kullanılabilen bir amino asittir. L-sitrülin, L-arjinin öncüsü olarak işlev gören esansiyel olmayan bir amino asittir. L-sitrülin, öncelikle böbreklerinizde meydana gelen bir dizi enzimatik reaksiyon yoluyla L-arjinine dönüştürülür.

Araştırmalara göre vücuttaki L-arjinin seviyeleri, L-sitrülin takviyeleri alınarak artırılabilir. Aslında, bazı araştırmalar L-sitrülinin artan arjinin seviyelerinde L-arjinin takviyelerinden daha etkili olduğunu göstermektedir.

Araştırmaya göre, L-sitrülin takviyeleri ayrıca L-arjinin takviyelerine benzer faydalar sağlayabilir. Örneğin L-sitrülinin, L-arjinine benzer şekilde kan basıncını düşürmeye ve erektil disfonksiyonu iyileştirmeye yardımcı olabileceği bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Ayrıca, çalışmalar L-sitrülinin tek başına veya L-arjininle birlikte kullanıldığında atletlerde atletik performansı ve kas iyileşmesini iyileştirebileceğini göstermektedir.

Ayrıca, bu çalışmalardan bazıları sitrülin takviyelerinin atletik performansı iyileştirmede tek başına L-arjinin takviyelerinden daha etkili olabileceğini keşfetmiştir. Sonuç olarak, L-sitrülin veya L-arjinin ve L-sitrülinin bir kombinasyonu, atletler için tek başına L-arjinininden daha faydalı olabilir.

 

 

Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. İlaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz. Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın. Tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayın.

 

Bu bölüm sağlık profesyonelleri ve spor eğitmenleri içindir. Herhangi bir ürün tavsiyesi veya tıbbi öneri niteliği taşımaz.

 

Kaynakça

  1. McRae M. P. (2016). Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses. Journal of chiropractic medicine15(3), 184–189. https://doi.org/10.1016/j.jcm.2016.06.002
  2. Morris, C. R., Hamilton-Reeves, J., Martindale, R. G., Sarav, M., & Ochoa Gautier, J. B. (2017). Acquired Amino Acid Deficiencies: A Focus on Arginine and Glutamine. Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition32(1_suppl), 30S–47S. https://doi.org/10.1177/0884533617691250
  3. Luiking, Y. C., Engelen, M. P., & Deutz, N. E. (2010). Regulation of nitric oxide production in health and disease. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care13(1), 97–104. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e328332f99d
  4. The Journal of Nutrition, Volume 146, Issue 12, December 2016, Pages 2594S–2600S
  5. Mirmiran, P., Moghadam, S. K., Bahadoran, Z., Ghasemi, A., & Azizi, F. (2017). Dietary L-Arginine Intakes and the Risk of Metabolic Syndrome: A 6-Year Follow-Up in Tehran Lipid and Glucose Study. Preventive nutrition and food science22(4), 263–270. https://doi.org/10.3746/pnf.2017.22.4.263
  6. Bailey, S. J., Winyard, P. G., Vanhatalo, A., Blackwell, J. R., DiMenna, F. J., Wilkerson, D. P., & Jones, A. M. (2010). Acute L-arginine supplementation reduces the O2 cost of moderate-intensity exercise and enhances high-intensity exercise tolerance. Journal of applied physiology (Bethesda, Md. : 1985)109(5), 1394–1403. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00503.2010
  7. Sandbakk, S. B., Sandbakk, Ø., Peacock, O., James, P., Welde, B., Stokes, K., Böhlke, N., & Tjønna, A. E. (2015). Effects of acute supplementation of L-arginine and nitrate on endurance and sprint performance in elite athletes. Nitric oxide : biology and chemistry48, 10–15. https://doi.org/10.1016/j.niox.2014.10.006
  8. Brooks, J. R., Oketch-Rabah, H., Low Dog, T., Gorecki, D. K., Barrett, M. L., Cantilena, L., Chung, M., Costello, R. B., Dwyer, J., Hardy, M. L., Jordan, S. A., Maughan, R. J., Marles, R. J., Osterberg, R. E., Rodda, B. E., Wolfe, R. R., Zuniga, J. M., Valerio, L. G., Jr, Jones, D., Deuster, P., … Sarma, N. D. (2016). Safety and performance benefits of arginine supplements for military personnel: a systematic review. Nutrition reviews74(11), 708–721. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuw040
  9. Pahlavani, N., Entezari, M. H., Nasiri, M., Miri, A., Rezaie, M., Bagheri-Bidakhavidi, M., & Sadeghi, O. (2017). The effect of l-arginine supplementation on body composition and performance in male athletes: a double-blinded randomized clinical trial. European journal of clinical nutrition71(4), 544–548. https://doi.org/10.1038/ejcn.2016.266
  10. Meirelles, C. M., Matsuura, C., Silva, R. S., Jr, Guimarães, F. F., & Gomes, P. (2019). Acute Effects of L-Arginine Supplementation on Oxygen Consumption Kinetics and Muscle Oxyhemoglobin and Deoxyhemoglobin during Treadmill Running in Male Adults. International journal of exercise science12(2), 444–455.
  11. Meirelles, C. M., & Matsuura, C. (2018). Acute supplementation of L-arginine affects neither strength performance nor nitric oxide production. The Journal of sports medicine and physical fitness58(3), 216–220. https://doi.org/10.23736/S0022-4707.16.06680-9
  12. Hu, S., Han, M., Rezaei, A., Li, D., Wu, G., & Ma, X. (2017). L-Arginine Modulates Glucose and Lipid Metabolism in Obesity and Diabetes. Current protein & peptide science18(6), 599–608. https://doi.org/10.2174/1389203717666160627074017
  13. Monti, L. D., Galluccio, E., Villa, V., Fontana, B., Spadoni, S., & Piatti, P. M. (2018). Decreased diabetes risk over 9 year after 18-month oral L-arginine treatment in middle-aged subjects with impaired glucose tolerance and metabolic syndrome (extension evaluation of L-arginine study). European journal of nutrition57(8), 2805–2817. https://doi.org/10.1007/s00394-017-1548-2
  14. Patel, J.J., Miller, K.R., Rosenthal, C. and Rosenthal, M.D. (2016), When Is It Appropriate to Use Arginine in Critical Illness?. Nutrition in Clinical Practice, 31: 438-444
  15. Rhim, H. C., Kim, M. S., Park, Y. J., Choi, W. S., Park, H. K., Kim, H. G., Kim, A., & Paick, S. H. (2019). The Potential Role of Arginine Supplements on Erectile Dysfunction: A Systemic Review and Meta-Analysis. The journal of sexual medicine16(2), 223–234. https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2018.12.002
  16. Melik, Z., Zaletel, P., Virtic, T., & Cankar, K. (2017). L-arginine as dietary supplement for improving microvascular function. Clinical hemorheology and microcirculation65(3), 205–217. https://doi.org/10.3233/CH-16159
  17. Aguiar, A. F., Balvedi, M. C., Buzzachera, C. F., Altimari, L. R., Lozovoy, M. A., Bigliassi, M., Januário, R. S., Pereira, R. M., Sanches, V. C., da Silva, D. K., & Muraoka, G. A. (2016). L-Arginine supplementation does not enhance blood flow and muscle performance in healthy and physically active older women. European journal of nutrition55(6), 2053–2062. https://doi.org/10.1007/s00394-015-1019-6
  18. Fayh, A. P., Krause, M., Rodrigues-Krause, J., Ribeiro, J. L., Ribeiro, J. P., Friedman, R., Moreira, J. C., & Reischak-Oliveira, A. (2013). Effects of L-arginine supplementation on blood flow, oxidative stress status and exercise responses in young adults with uncomplicated type I diabetes. European journal of nutrition52(3), 975–983. https://doi.org/10.1007/s00394-012-0404-7
  19. Camarena Pulido, E. E., García Benavides, L., Panduro Barón, J. G., Pascoe Gonzalez, S., Madrigal Saray, A. J., García Padilla, F. E., & Totsuka Sutto, S. E. (2016). Efficacy of L-arginine for preventing preeclampsia in high-risk pregnancies: A double-blind, randomized, clinical trial. Hypertension in pregnancy35(2), 217–225. https://doi.org/10.3109/10641955.2015.1137586
  20. Wilson, A. M., Harada, R., Nair, N., Balasubramanian, N., & Cooke, J. P. (2007). L-arginine supplementation in peripheral arterial disease: no benefit and possible harm. Circulation116(2), 188–195. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.683656
  21. McNeal, C. J., Meininger, C. J., Wilborn, C. D., Tekwe, C. D., & Wu, G. (2018). Safety of dietary supplementation with arginine in adult humans. Amino acids50(9), 1215–1229. https://doi.org/10.1007/s00726-018-2594-7
  22. Dorniak-Wall, T., Grivell, R. M., Dekker, G. A., Hague, W., & Dodd, J. M. (2014). The role of L-arginine in the prevention and treatment of pre-eclampsia: a systematic review of randomised trials. Journal of human hypertension28(4), 230–235. https://doi.org/10.1038/jhh.2013.100
  23. Facchinetti, F., Saade, G. R., Neri, I., Pizzi, C., Longo, M., & Volpe, A. (2007). L-arginine supplementation in patients with gestational hypertension: a pilot study. Hypertension in pregnancy26(1), 121–130. https://doi.org/10.1080/10641950601147994
  24. Taylor P. M. (2001). Absorbing competition for carnitine. The Journal of physiology532(Pt 2), 283. https://doi.org/10.1111/j.1469-7793.2001.0283f.x
  25. Khalaf, D., Krüger, M., Wehland, M., Infanger, M., & Grimm, D. (2019). The Effects of Oral l-Arginine and l-Citrulline Supplementation on Blood Pressure. Nutrients11(7), 1679. https://doi.org/10.3390/nu11071679
  26. Sureda, A., Córdova, A., Ferrer, M. D., Pérez, G., Tur, J. A., & Pons, A. (2010). L-citrulline-malate influence over branched chain amino acid utilization during exercise. European journal of applied physiology110(2), 341–351. https://doi.org/10.1007/s00421-010-1509-4
  27. Singh, S., Singh, A., Sharma, D., Singh, A., Narula, M. K., & Bhattacharjee, J. (2015). Effect of l-Arginine on Nitric Oxide Levels in Intrauterine Growth Restriction and its Correlation with Fetal Outcome. Indian journal of clinical biochemistry : IJCB30(3), 298–304. https://doi.org/10.1007/s12291-014-0450-4
  28. Schwedhelm, E., Maas, R., Freese, R., Jung, D., Lukacs, Z., Jambrecina, A., Spickler, W., Schulze, F., & Böger, R. H. (2008). Pharmacokinetic and pharmacodynamic properties of oral L-citrulline and L-arginine: impact on nitric oxide metabolism. British journal of clinical pharmacology65(1), 51–59. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2007.02990.x
  29. Weckman, A. M., McDonald, C. R., Baxter, J. B., Fawzi, W. W., Conroy, A. L., & Kain, K. C. (2019). Perspective: L-arginine and L-citrulline Supplementation in Pregnancy: A Potential Strategy to Improve Birth Outcomes in Low-Resource Settings. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)10(5), 765–777. https://doi.org/10.1093/advances/nmz015
  30. Agarwal, U., Didelija, I. C., Yuan, Y., Wang, X., & Marini, J. C. (2017). Supplemental Citrulline Is More Efficient Than Arginine in Increasing Systemic Arginine Availability in Mice. The Journal of nutrition147(4), 596–602. https://doi.org/10.3945/jn.116.240382
  31. Barkhidarian, B., Khorshidi, M., Shab-Bidar, S., & Hashemi, B. (2019). Effects of L-citrulline supplementation on blood pressure: A systematic review and meta-analysis. Avicenna journal of phytomedicine9(1), 10–20.
  32. Cormio, L., De Siati, M., Lorusso, F., Selvaggio, O., Mirabella, L., Sanguedolce, F., & Carrieri, G. (2011). Oral L-citrulline supplementation improves erection hardness in men with mild erectile dysfunction. Urology77(1), 119–122. https://doi.org/10.1016/j.urology.2010.08.028
  33. Figueroa, A. , Wong, A. , Jaime, S. J. & Gonzales, J. U. (2017). Influence of L-citrulline and watermelon supplementation on vascular function and exercise performance. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 20 (1), 92-98. doi: 10.1097/MCO.0000000000000340.
  34. Suzuki, I., Sakuraba, K., Horiike, T., Kishi, T., Yabe, J., Suzuki, T., Morita, M., Nishimura, A., & Suzuki, Y. (2019). A combination of oral L-citrulline and L-arginine improved 10-min full-power cycling test performance in male collegiate soccer players: a randomized crossover trial. European journal of applied physiology119(5), 1075–1084. https://doi.org/10.1007/s00421-019-04097-7
  35. Trexler, E. T., Persky, A. M., Ryan, E. D., Schwartz, T. A., Stoner, L., & Smith-Ryan, A. E. (2019). Acute Effects of Citrulline Supplementation on High-Intensity Strength and Power Performance: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports medicine (Auckland, N.Z.)49(5), 707–718. https://doi.org/10.1007/s40279-019-01091-z
  36. Stanelle, S. T., McLaughlin, K. L., & Crouse, S. F. (2020). One Week of L-Citrulline Supplementation Improves Performance in Trained Cyclists. Journal of strength and conditioning research34(3), 647–652. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000003418
  37. Moon, J. R., Vogel, R. M., Falcone, P. H., Mosman, M. M., Tribby, A. C., Hughes, C. M., Griffin, J. D., Tabor, S. B., LeFever, D. J., McChaughey, S. B., Kim, M. P., & Joy, J. M. (2015). A comparison of citrulline and arginine for increasing exercise-induced vasodilation and blood flow. Journal of the International Society of Sports Nutrition12(Suppl 1), P6. https://doi.org/10.1186/1550-2783-12-S1-P6
  38. l-Citrulline supplementation improves O2 uptake kinetics and high-intensity exercise performance in humans Stephen J. Bailey, Jamie R. Blackwell, Terrence Lord, Anni Vanhatalo, Paul G. Winyard, and Andrew M. Jones Journal of Applied Physiology 2015 119:4, 385-395
  39. Suzuki, T., Morita, M., Kobayashi, Y. et al. Oral L-citrulline supplementation enhances cycling time trial performance in healthy trained men: Double-blind randomized placebo-controlled 2-way crossover study. J Int Soc Sports Nutr 13, 6 (2016).

Etiketler: arjinin, arginine
Nisan 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.